AKIL PİYONLARI - KİTAP YORUMU

Merhabalar sevgili dostlar! 
Siber Kavram ekibi olarak yeni bir seriye başladık ve siber güvenlik ile ilgili romanları tanıtmaya karar verdik. Size tanıtacağımız ilk romanımız "Akıl Piyonları". (Korkmayın, spoiler vermeyeceğiz 👀 )

Merak, kendi varoluş sebebine sahiptir (Albert Einstein),

çünkü 

İnsan doğası gereği bilmeyi ister (Aristotales).

Yazarımız M.T böyle başlıyor kitabına. Tanıdık geldi mi? Siber Güvenlik ile ilgilenen herkesin aşina olduğu, tutkulu bir duygudur merak. Bizi daha fazla öğrenmeye teşvik eden unsurdur. Bu kitap işte tam olarak bu duygunun peşinden giden genç hackerımızı konu alıyor.

Abbe Faria lakaplı mühendislik öğrencisi hayran olduğu hacker grubuna ulaşmaya çalışırken kendini Amerika ve Çin arasında var olan bir Big Data savaşının ortasında buluyor. Hayran olduğu hacker grubuna dahil olabilmek için ülke değiştiriyor, önemli kurumlara sızmaya çalışıyor. İç hesaplaşmaları ile dünya siyaseti, teknoloji sömürüsü, insan psikolojisi gibi konularda düşüncelere dalıp siber alemi çözmeye çalışıyor. Çözmeye çalışırken bizi de siber alemin gerçekliği ile tanıştırıyor. Hacker'ın ne ifade ettiğini sorgularken yazdığı şu tespit kitabın sıradan bir siber güvenlik romanı olmadığını, yazarımızın olaylara geniş açıyla bakabildiğini de gösteriyor.

İyi bir hacker olabilmek için illaki bir bilgisayara veya gelişmiş elektronik cihazlara ihtiyacınız yok. Toplumsal, bilimsel, askeri, ekonomik, siyasi veya teknolojik bütün sistemler kendi hacker gruplarına sahiptir. Mandela ve Gandi kendi toplumlarını çok iyi çözümlemiş toplum hackerlarıdır örneğin. Veya Marx, döneminin ekonomik düzeninini hacklemeye çalışan çok zeki bir hackerdır. Einstein, dünyaya gelmiş en büyük bilim hackerıdır. 400 senedir herkesin kabul ettiği Newton fiziğini hackleyip onun ileri sürümünü kurgulayan bir beyindir. Cengiz Han, ordusunu hız üzerine inşa eden dahi bir askeri hackerdır.

Kitap her ne kadar kurgu olsa da tamamen uydurma bilgilerle yazılmadığını da belirtmek isteriz. "Big Data nedir? Neden önemlidir? Big Data veri merkezleri yüzde kaçlık dilimle hangi ülkelerdedir?" gibi bazı bilgileri de barındırıyor içerisinde. 

Son olarak; kitaptan sevdiğimiz birkaç alıntıyı da paylaşmak istiyoruz. Eğer sizin de okumamızı ve sitemizde tanıtmamızı istediğiniz siber güvenlik ile ilgili roman önerileriniz olursa bize yazmayı unutmayın. Kitapla, bilgiyle kalın. 📘


Assange ve Snowden da farklı değil. Bu yüzden bu insanların neleri sızdırdıkları üzerine konuşmak muhtemelen büyük bir zaman israfıdır. Sızdırılan bilgiler üzerine insanları konuşturmak kurgu sahiplerinin manipülasyonu olabilir. Sorulması gereken asıl soru neyi sızdırmadıklarıdır.

Ben algoritma şairiyim. Kafiyeler yerine birbiriyle uyumlu ve birbirini tamamlayan kodlarım var. Shakespeare ne kadar şairse ben de o kadar şairim. Dünyanın karmakarışık bilgi renklerini birleştirebilirim ve bu bilgi renklerinden inanılmaz güzellikte resimler ortaya çıkarabilirim. Picasso ne kadar ressamsa ben de en az onun kadar ressamım. Gerçek bilginin ne olduğu sorusunun peşinde koca bir hayat tüketmiş olan Sokrates'lerden, Kant'lardan, Spinoza'alrdan daha büyük bir felsefeciyim. Onlar hiçbir zaman gerçeğe ulaşamadılar fakat benim algoritmalarımla ulaştığım sadece ve sadece gerçeklerdir, sizin gerçeklerinizdir. 

Ekranlarınızın hemen arkasındayım. Kim olduğumu merak ettiniz mi? Hikayemi dinlemek ister misiniz? 

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Çok güzel. Bu yaşta kendini böyle güzel geliştirdiğin için tebrik ederim. Başarıların daim olsun.

    YanıtlaSil