nslookup



Name Server Lookup (nslookup - Ad Sunucusu Araması); domain name (alan adı) veya Internet Protocol (IP – İnternet Protokolü) adresi eşlemesini veya diğer Domain Name System (DNS – Alan Adı Sistemi)  kayıtlarını elde etmek için DNS’i sorgulamaya yönelik ağ yönetimi komut satırı aracıdır.

1. Alan Adı için IP Adresi Sorgulama

Komut: nslookup alan_adı veya nslookup -type=a alan_adı

Örneğin, nslookup ktu.edu.tr veya nslookup -type=a ktu.edu.tr sorgulama komutları, ktu.edu.tr alan adı için IP adresini sorgulamaktadır. Şekil 1’de nslookup aracı ile ktu.edu.tr alan adı için IP adresi sorgulama komutu ve sorgulama komutunun çıktısı gösterilmektedir.

Şekil 1: nslookup Aracı ile ktu.edu.tr Alan Adı için IP Adresi Sorgulama Komutu ve Sorgulama Komutun Çıktısı


Şekil 1’deki sorgulama komutunun çıktısında Non-authoritative answer (yetkisiz cevap) ifadesi görülmektedir.

Yetkisiz DNS sunucuları; alan bölgesinin orijinal kaynak dosyalarını içermemektedirler ve daha önce yapılan tüm DNS aramalarından oluşturulan etki alanları için bir önbellek dosyasına sahiptirler. Bir DNS sunucusu, orijinal dosyası olmayan bir DNS sorgusu için yanıt verdiyse, yetkisiz cevap olarak bilinmektedir.

Şekil 1’de sorgulama komutunun çıktısında; ktu.edu.tr alan adı için DNS kayıtları sorgulamasının yapıldığı görülmektedir ve Google'un açık DNS sunucusu (IP adresi: 8.8.8.8), bu sorgu komutu için alanın orijinal bölge dosyalarını içermeyen yanıt vermektedir. Bu yanıt, yetkisiz cevap olarak bilinmektedir.

Not: nslookup -type=aaaa alan_adı sorgulama komutu, alan adının IPv6 adresini sorgulamaktadır.


2. Alan Adı için Mail Exchanger (mx – Posta Dönüştürücüsü)’i Sorgulama

Komut: nslookup -type=mx alan_adı

Örneğin, nslookup -type=mx ktu.edu.tr sorgulama komutu, ktu.edu.tr alan adı için, posta dönüştürücüsünü sorgulamaktadır. Şekil 2’de nslookup aracı ile ktu.edu.tr alan adı için posta dönüştürücüsünü sorgulama komutu ve sorgulama komutunun çıktısı gösterilmektedir.

Şekil 2: nslookup Aracı ile ktu.edu.tr Alan Adı için Mail Exchanger (mx – Posta Dönüştürücüsünü) Sorgulama Komutu ve Sorgulama Komutunun Çıktısı



3. Alan Adı için Name Server (ns – Ad Sunucusu)’ları Sorgulama

Komut: nslookup -type=ns alan_adı veya nslookup -type=ptr alan_adı

Örneğin, nslookup -type=ns ktu.edu.tr veya nslookup -type=ptr ktu.edu.tr sorgulama komutları, ktu.edu.tr alan adı için ad sunucularını sorgulamaktadır. Şekil 3’de nslookup aracı ile ktu.edu.tr alan adı için ad sunucularını sorgulama komutu ve sorgulama komutunun çıktısı gösterilmektedir.

Şekil 3: nslookup Aracı ile ktu.edu.tr Alan Adı için name server (ns – ad sunucusu)’larını Sorgulama Komutu ve Sorgulama Komutunun Çıktısı


4. Alan Adı için Service Oriented Architecture (SOA –  Servis Yönelimli Mimari) Kaydını Sorgulama

Komut: nslookup -type=soa alan_adı

Örneğin, nslookup -type=soa ktu.edu.tr sorgulama komutu, ktu.edu.tr alan adı için, servis yönelimli mimari kaydını sorgulamaktadır. Şekil 4’de nslookup aracı ile ktu.edu.tr alan adı için servis yönelimli mimari kaydını sorgulama komutu ve sorgulama komutunun çıktısı gösterilmektedir.

Şekil 4: nslookup Aracı ile ktu.edu.tr Alan Adı için Service Oriented Architecture (SOA –  Servis Yönelimli Mimari) Kaydını Sorgulama Komutu ve Sorgulama Komutunun Çıktısı


5. Alan Adının Hangi Alan Adlarıyla Eşleştiğini Sorgulama

Komut: nslookup -type=cname alan_adı

Örneğin,  nslookup -type=cname ktu.edu.tr sorgulama komutu, ktu.edu.tr alan adı için, hangi alan adlarıyla eşleştiğini sorgulamaktadır (Yani birden fazla web sitesinin tek bir web sunucusuna başvurmasına izin verir). Şekil 5’de nslookup aracı ile ktu.edu.tr alan adı için hangi alan adlarıyla eşleştiğini sorgulama komutu ve sorgulama komutunun çıktısı gösterilmektedir.

Şekil 5: nslookup Aracı ile ktu.edu.tr Alan Adı için Hangi Alan Adlarıyla Eşleştiğini Sorgulama Komutu ve Sorgulama Komutunun Çıktısı


6. Alan Adı için DNS Sunucusu Dışında Kullanılmak Üzere Bilgi İçeren Bir Kayıtları Sorgulama


Komut: nslookup -type=txt alan_adı

Örneğin, nslookup -type=txt ktu.edu.tr sorgulama komutu, ktu.edu.tr alan adı için, DNS sunucusu dışında kullanılmak üzere bilgi içeren kayıtları sorgulamaktadır.  Bu bilgiler, Sender Policy Framework (SPF – Gönderici Politikası Çerçevesi) ve Domain Keys Identified Mail  (DKIM – Alan Adı Anahtarlarıyla Tanımlanmış Posta) gibi kimlik doğrulama şemaları dâhil birçok sistem için kullanılmaktadır. Şekil 6’da nslookup aracı ile ktu.edu.tr alan adı için DNS sunucusu dışında kullanılmak üzere bilgi içeren kayıtları sorgulama komutu ve sorgulama komutunun çıktısı gösterilmektedir.

Şekil 6: nslookup Aracı ile ktu.edu.tr Alan Adı için DNS Sunucusu Dışında Kullanılmak Üzere Bilgi İçeren Kayıtları Sorgulama Komutu ve Sorgulama Komutunun Çıktısı


7. Alan Adı için 1. ila 6. Madde Arasındaki Tüm Komutları Yerine Getiren Sorgulama

Komut: nslookup -type=any alan_adı

Örneğin, nslookup -type=any ktu.edu.tr sorgulama komutu, ktu.edu.tr alan adı için, 1. ila 6. madde arasındaki tüm komutların yaptığı sorgulamaları tek seferde sorgulamaktadır. Şekil 7’de nslookup aracı ile ktu.edu.tr alan adı için 1. ila 6. madde arasındaki tüm komutların yaptığı sorgulamaları tek seferde sorgulama komutu ve sorgulama komutunun çıktısı gösterilmektedir.

Şekil 7: nslookup Aracı ile ktu.edu.tr Alan Adı için 1. İla 6. Madde Arasındaki Tüm Komutların Yaptığı Sorgulamaları Tek Seferde Sorgulama Komutu ve Sorgulama Komutunun Çıktısı


Kaynakça

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar